God morgon. Har suttit upp och fixat det sista med inslaget eftersom jag spenderat resten av lördagen med ett gäng IT-säkerhetsspecialister och hackat maskiner i en CTF-tävling (Capture the flag). Men nu är veckans avsnitt här och denna gång möter vi TED-talaren, säkerhetsproffset och mannen som minns mask-krigen på början av 2000-talet och har en hel del att säga om dessa allestädes närvarande brödrostar som översvämmar nätet.

itsakerhetspodden.se/podcast/9

Baffin Bay networks grundare och VD Joakim Sundberg har tagit på sig uppdraget att bygga DDOS-skydd och filter för att skydda kundernas tjänster oavsett var de är placerade på nätet. Diskussionen flödar mellan varför man gör DDOS-attacker, hur man ser till att inte vara en "single point of failure" och vad som egentligen hände när Century network råkade klippa av 5% av hela Internet.

itsakerhetspodden.se/podcast/9

"Hej! Vi kommer från (mummel, mummel) support. Vi har hittat en massa farliga saker i din dator. Kan vi rota runt lite i den och kanske installera valfria program på den?"

När man skriver det på detta sätt, verkar väl inte det så lockande längre, eller hur? Denna vecka pratar vi om hur telefonförsäljaren från helvetet lurar dig att låta dem ta över din dator. Varför gör de detta, vad får de ut av det och hur vanligt är det?

itsakerhetspodden.se/podcast/9

2018 skrev Twitters VD, Jack Dorsey, en del mycket kontroversiella saker, en del rent av nazistiska, på plattformen under sitt konto. Det visade sig att kontot hackats. Vi tar i detta avsnitt upp hur det troligen gick till rent tekniskt, men pratar också om vad som hade kunnat hända om någon verkligen försökt ställa till skada mot Twitter och varför detta manar till försiktighet.

itsakerhetspodden.se/podcast/8

if you're into retro Amiga stuff this new channel on Peertube may be of interest. In Swedish but still highly entertaining: peertube.fidonet.io/videos/wat

Så är dagen här! Lär dig hur konferensen på Jalta 1945 kanske var startskottet för IT-säkerhetsområdet. I alla fall satte det upp förutsättningarna för de utmaningar vi har idag. Avsnittet är idag en timme långt och Fredrik Eriksson från Försvarshögskolan tar dig med på en resa genom ett stycke militärhistoria i ett samtal med IT-säkerhetspoddens Erik Zalitis.

itsakerhetspodden.se/podcast/8

To all Swedish speakers: säg hej till @itsakerhetspodden som just anlände till Mastodon! En informativ och underhållande podd om IT-säkerhet.

#swedish #infosec #podcast

Linuxkompis

En vänlig Linux-gemenskap för alla!