"Schrems II"-domen skakar om världen och frågorna om man vågar använda tjänster som Office 365 eller liknande i framtiden ställs av oroliga IT-chefer, administratörer och tekniker. I samarbete med Sig Security ger vi er svaren på vad ni måste veta. Agnes Hammarstrand reder ut begreppen för Mattias och Erik.

itsakerhetspodden.se/podcast/1

Nytt avsnitt som vanligt... Är det en bra idé att kapa ett finger på någon för att logga in som honom? "Nej", säger Fingerprints VD.

itsakerhetspodden.se/podcast/1

Idag kommer avsnitt 100! Detta firar vi med en videopodd istället.

lovar en säker Internet-upplevelse, men kan den hålla detta löfte? Mattias och Erik går igenom dess funktioner och ställer upp den mot de 15 vanligaste hoten på Internet.

youtube.com/watch?v=H7-meP2Jmt

John McAfee:

- Entreprenör
- Kvinnokarl
- Excentriker
- IT-säkerhetsspecialist (tveksamt!)
- Mördare (kanske?)
- Skvatt galen (möjligen?)
- Metodskådespelare (rätt klart)
- Man med en måltavla på ryggen
- Ägare av galna hundar

Lyssna här:
itsakerhetspodden.se/podcast/9

John McAfee:

- Entreprenör
- Kvinnokarl
- Excentriker
- IT-säkerhetsspecialist (tveksamt!)
- Mördare (kanske?)
- Skvatt galen (möjligen?)
- Metodskådespelare (rätt klart)
- Man med en måltavla på ryggen
- Ägare av galna hundar

Lyssna här:
itsakerhetspodden.se/podcast/9

Pengar är inte allt! Även om en hel del hackare har detta som sin största motivation, finns det många som vill ställa det som gjorts fel till rätta, stoppa orättvisor eller avslöja korruption som sitt kall.

Lyssna på senaste avsnittet från oss här:
itsakerhetspodden.se/podcast/9

Året var 2008, Hillary Clinton stod som möjlig presidentkandidat för demokraterna. Motståndaren var Barack Obama och ... visade det sig... Hillarys egen mailserver som hon hade i källaren. Under de kommande åren ställde denna till flera skandaler. Mattias och Erik tar dig igenom hela berättelsen med Ryska hackare, hemliga dokument som läcker ut och vad som gick att lära från detta.

itsakerhetspodden.se/podcast/9

God morgon, gott folk. Erik här. Dagens ämne är e-ID. Alltså det här med att säkert kunna signera betalningar, deklarera elektroniskt eller skriva på kontraktet på drömvillan. Allt detta är möjligt med t.ex. mobilt Bankid. Men vad händer när du blir hackad, eller tjänsten inte fungerar? Jag har pratat med Conny Balazs från Seb om ämnet.

itsakerhetspodden.se/podcast/9

Ok. Verkar som servern ska läggas ner. Får försöka starta en migrering till ett nytt system inom Mastodon-nätverket. Precis vad jag behövde, mer jobb. :) //Erik

IT-säkerhetsfolk verkar älska att säga att det är ”1984” så fort något dåligt händer eller när man känner att saker som förut varit ok inte längre är det. Mattias och Erik upp vad boken faktiskt handlar om och vad som kan appliceras på dagens Svenska samhälle. Och framför allt det som definitivt inte gör det. Lite 90-talshistoria utlovas också.

itsakerhetspodden.se/podcast/9

God morgon. Har suttit upp och fixat det sista med inslaget eftersom jag spenderat resten av lördagen med ett gäng IT-säkerhetsspecialister och hackat maskiner i en CTF-tävling (Capture the flag). Men nu är veckans avsnitt här och denna gång möter vi TED-talaren, säkerhetsproffset och mannen som minns mask-krigen på början av 2000-talet och har en hel del att säga om dessa allestädes närvarande brödrostar som översvämmar nätet.

itsakerhetspodden.se/podcast/9

Baffin Bay networks grundare och VD Joakim Sundberg har tagit på sig uppdraget att bygga DDOS-skydd och filter för att skydda kundernas tjänster oavsett var de är placerade på nätet. Diskussionen flödar mellan varför man gör DDOS-attacker, hur man ser till att inte vara en "single point of failure" och vad som egentligen hände när Century network råkade klippa av 5% av hela Internet.

itsakerhetspodden.se/podcast/9

"Hej! Vi kommer från (mummel, mummel) support. Vi har hittat en massa farliga saker i din dator. Kan vi rota runt lite i den och kanske installera valfria program på den?"

När man skriver det på detta sätt, verkar väl inte det så lockande längre, eller hur? Denna vecka pratar vi om hur telefonförsäljaren från helvetet lurar dig att låta dem ta över din dator. Varför gör de detta, vad får de ut av det och hur vanligt är det?

itsakerhetspodden.se/podcast/9

2018 skrev Twitters VD, Jack Dorsey, en del mycket kontroversiella saker, en del rent av nazistiska, på plattformen under sitt konto. Det visade sig att kontot hackats. Vi tar i detta avsnitt upp hur det troligen gick till rent tekniskt, men pratar också om vad som hade kunnat hända om någon verkligen försökt ställa till skada mot Twitter och varför detta manar till försiktighet.

itsakerhetspodden.se/podcast/8

if you're into retro Amiga stuff this new channel on Peertube may be of interest. In Swedish but still highly entertaining: peertube.fidonet.io/videos/wat

Så är dagen här! Lär dig hur konferensen på Jalta 1945 kanske var startskottet för IT-säkerhetsområdet. I alla fall satte det upp förutsättningarna för de utmaningar vi har idag. Avsnittet är idag en timme långt och Fredrik Eriksson från Försvarshögskolan tar dig med på en resa genom ett stycke militärhistoria i ett samtal med IT-säkerhetspoddens Erik Zalitis.

itsakerhetspodden.se/podcast/8

To all Swedish speakers: säg hej till @itsakerhetspodden som just anlände till Mastodon! En informativ och underhållande podd om IT-säkerhet.

#swedish #infosec #podcast

Linuxkompis

En vänlig Linux-gemenskap för alla!